Kultuuragenda

De KultuurAgenda is dé culturele agenda van de provincie Groningen. 
Een concert, voorstelling, workshop, netwerkbijeenkomst of tentoonstelling, van amateurkunst tot professionele aanbieders, elke culturele activiteit kan worden toegevoegd.   

Meld jouw activiteit direct hier aan!

Wat zoek je

Wanneer

Filter op:

Gebied
Thema

740 resultaten

  • Buurt op de Bühne - Try Out

    Buurt op de Bühne - Try Out
    Varia

    vrijdag 21 februari, Hoogezand

  • Hannah Mae - +support : Melle

    Hannah Mae - +support : Melle
    Muziek overig

    vrijdag 21 februari, Groningen

    Opkomend talent met warm en helder stemgeluid
  • Faulty Towers - The Dining Experience

    Faulty Towers - The Dining Experience
    Toneel

    vrijdag 21 februari, Veendam

    “Dinershow is smullen.” (Algemeen Dagblad)
  • Internationaal Theater Amsterdam - Vogels

    Internationaal Theater Amsterdam - Vogels
    Toneel

    vrijdag 21 februari, Groningen

    “Hartverscheurend en ijzingwekkend.” (8weekly ★★★★)
  • Vanity Box + Space Siren

    Vanity Box + Space Siren
    Muziek overig

    vrijdag 21 februari, Groningen

    Een Vanity Box is een klein doosje, meestal met juwelen of van edelmetaal en gedragen aan een ketting, met daarin een spiegel, poederdonsje en andere kleine toiletartikelen. Toen ik de Groningse variant voor het eerst zag, bespeurde ik geen bepoederde wangen of vormen van ijdel gedrag. Wat ik wel zag was een oprechte, intelligente indie band bestaande uit mooie mensen en melodieën die allemaal iets fonkeligs, glitterigs… Of misschien wel vonkerigs over zich hadden… Zeevonkerigs!

    De leden van Vanity Box zullen veel muziekliefhebbers uit Stad bekend zijn. Ze speelden de afgelopen tien jaar in diverse bands en zijn al lange tijd betrokken bij Vera als vrijwilligers. Bassiste Julia Bekker en gitaristen Hugo Heinen en Yorick Karseboom delen de zangpartijen en worden op drums ondersteund door drummer Sybolt Friso. De vier leden begonnen de groep in januari 2023, na in de kelderbar van VERA de conclusie te trekken dat afzonderlijke plannen om meer muziek maken maar eens gecombineerd en uitgevoerd moesten worden. En wat een aanwinst is dat voor de Groningse undergroundscene.

    In de zomer van 2024 nam de band haar debuutalbum Good Luck, See You Friday op met producer Harmen Ridderbos (mede-oprichter van Zeevonk Records en o.a. muzikant bij Electropoëzie, CAW CAW en voorheen Town of Saints). Met het album plaatst Vanity Box zich in een lange traditie van op The Velvet Underground geënte Amerikaanse bands als Yo La Tengo en Luna. Tegelijkertijd refereert de band aan Britse shoegazers als Slowdive en Ride. Good Luck, See You Friday is dan ook in Engeland gemasterd door niemand minder dan Simon Scott, drummer van Slowdive. Het album wordt op 7 februari uitgebracht op Zeevonk Records.

    De titel van het album verwijst naar een moment in een opname van een repetitie van de band. Met de woorden “Succes morgen! Tot vrijdag!” verlaat Yorick de oefenruimte eerder, terwijl de rest van de groep nog wat muziek maakt. De vrije Engelse vertaling van die uitspraak werd de titel van de afsluiter van de plaat, die ontstaan is uit de muziek die de groep speelde op dat moment. Het is kenmerkend voor de band, die een kleine maar belangrijke toevalligheid weet uit te bouwen tot een tien minuten durende muzikale reflectie. Tegelijkertijd doet de titel denken aan de zelfreferentiële titels van de platen van de indie rockbands uit de jaren ‘90 waar Vanity Box vaak mee vergeleken wordt. De teksten reflecteren poëtisch op jeugdherinneringen en alledaagse observaties.

    Vanity Box neemt legendes Space Siren mee. Wie bij de plaatpresentatie van Wh^rl was in juni en ze of voor het eerst, of na lange tijd weer live zag spelen, weet dat het niet uitmaakt hoe lang een radiostilte is. Als je briljant bent, ben je briljant. | Eva Waterbolk

  • Legendary Ladies met Elske deWall

    Legendary Ladies met Elske deWall Elske DeWall, Peter Karko en Esther Lindenbergh
    Muziektheater

    vrijdag 21 februari, Delfzijl

    Soms is het leven heel simpel. Stel, u heeft zin in een geweldige muziekavond. Dan vraag je een van de beste zangeressen van Nederland, zoals Elske DeWall, en je laat haar het indrukwekkendste werk zingen van haar drie grootste heldinnen: Aretha Franklin, Carole King en P!nk.
  • geosy

    geosy
    Concert

    vrijdag 21 februari, Groningen

    Geosy heeft een unieke sound die tussen hyperpop/emo/poppunk hangt. Denk aan een ontmoeting tussen de 'Suzan en Freek' en rockliefhebbers, aan Amerikaanse emorock uit de jaren nul die, met een update naar het heden, naar het Nederlandse publiek is gebracht.

    De Emmense geosy groeide op in een muzikaal gezin, en kreeg op vierjarige leeftijd zijn eerste gitaar in zijn handen gedrukt. Naarmate hij ouder werd en meer instrumenten leerde te bespelen, begon hij in bands zoals GirlsGirlsGirls en Toycar Taxi te spelen. Zijn doel van jongs af: aan om zijn talent met de rest van de wereld te delen. Zo studeerde hij jazz aan het conservatorium, en behaalde hij zijn diploma als muziekdocent.

    Nu heeft geosy getekend bij 'hiphop' muzieklabel Noah's Ark, waaraan hij met zijn muzikale talent en creatieve sound de perfecte toevoeging is. Ook doet hij dit najaar mee met de Popronde. Maar dat is nog niet alles! In januari brengt de artiest zijn debuutalbum uit, waarna hij op tour gaat. En daarbij wordt Simplon natuurlijk niet overgeslagen!

  • The Dirty Daddies - A DECADE OF DIRT TOUR

    The Dirty Daddies - A DECADE OF DIRT TOUR
    Muziek overig

    vrijdag 21 februari, Groningen

    Dé ultieme 7-koppige hitmachine is al jaren de natte droom van al je zintuigen!
  • Kruimeltje en de strijd om de Goudmijn (6+)

    Kruimeltje en de strijd om de Goudmijn (6+)
    Jeugdtheater

    vrijdag 21 februari, Winschoten

    Na het ongekende succes van de familiemusical Kruimeltje, komt Nederlands favoriete straatschoffie terug naar de theaters! 

    Een gloednieuw avontuur in het wilde westen: Kruimeltje en de strijd om de Goudmijn. Een spannende familiemusical, waarin Kruimeltje in het verleden van zijn vader duikt in Amerika. 

    Kruimeltje woont met zijn ouders in een fijn huis, maar hij mist de avonturen van de straat, waardoor hij vaak in de problemen komt. Als hij voor straf op zijn kamer moet blijven, ontsnapt hij uit het huis door in zijn fantasie te vluchten naar het wilde westen van Amerika. 

    Samen met zijn vriendinnetje Anna kruist hij paden met de schurkachtige Lefty en zijn onhandige handlangers. Lukt het Kruimeltje om te voorkomen dat Lefty het meest waardevolle bezit van de familie steelt?

    Kruimeltje en de strijd om de Goudmijn is een vrolijke familiemusical die je meeneemt op een reis vol avonturen, humor, fantasie en leuke liedjes. Een spannend avontuur voor het hele gezin!

    In de pers:

    Kruimeltje en de strijd om de goudmijn: Een avontuurlijke én hartverwarmende musical voor het hele gezin! 4,5 sterren

    "Wat deze productie bijzonder maakt, is de balans tussen humor en emotie. Kruimeltje, tijdens de première vertolkt door de charismatische Mauro Degroote, is weer het schattige en dappere straatschoffie dat we kennen, maar hij heeft ook diepgang gekregen. Zijn verlangen naar avontuur en zijn aanhoudende nieuwsgierigheid worden op een ontroerende manier in beeld gebracht, waardoor het verhaal toegankelijk blijft voor zowel jong als oud. De chemie tussen Kruimeltje en zijn vriendinnetje Anna, tijdens de première gespeeld door Jenna Niesen, zorgt voor vertederende momenten die de voorstelling een extra laag geven."

    (bron: www.musicalsites.nl

    Kruimeltje en de strijd om de goudmijn is een must-see voor het hele gezin. De combinatie van een spannend avontuur, aanstekelijke muziek en de tijdloze charme van Kruimeltje zorgt voor een voorstelling vol plezier en verwondering.

  • De Toegift

    De Toegift
    Muziek overig

    vrijdag 21 februari, Groningen

    Poëtische teksten gemixt met melancholische indie en invloeden uit jazz
  • Tentoonstelling Liegen dat het gedrukt staat

    Tentoonstelling Liegen dat het gedrukt staat
    Varia

    t/m 16 maart, Groningen

    Woorden en beelden bepalen hoe wij naar de ander, de maatschappij én naar onszelf kijken. Maar is wat je ziet altijd de waarheid? Of je het nu misinformatie of fake news noemt, het inkleuren en manipuleren van feiten is zo oud als de mensheid.
  • Hoe van Gogh naar Groningen kwam

    Hoe van Gogh naar Groningen kwam
    Tentoonstelling

    t/m 4 mei, Groningen

    Weinig mensen weten dat in het Groninger Museum één van de grootste tentoonstellingen van Vincent van Gogh te zien is geweest.
  • Expositie twee generaties Jo en Esther van Dijk

    Expositie twee generaties Jo en Esther van Dijk
    Tentoonstelling

    t/m 19 april, Appingedam

    De Kunsthof presenteert de eerste in een reeks duo pre­sentaties van twee generaties noordelijke kunstenaars, het werk van vader en dochter Jo en Esther van Dijk. 
  • Expositie In de Kracht van het Moment

    Expositie In de Kracht van het Moment
    Tentoonstelling

    21 februari, 22 februari en nog 4 dagen, Garrelsweer

    30 kunstenaars, extra aandacht voor schildersechtpaar Walter Stoelwinder & Coba Martens, gastexposant Antje Stel.
  • Exposite Tweede Wereldoorlog 1940-1945 'Wat hebben we geleerd?'

    Exposite Tweede Wereldoorlog 1940-1945 'Wat hebben we geleerd?'
    Tentoonstelling

    t/m 24 mei, Loppersum

    De tentoonstelling bestaat uit voorwerpen en documenten die behoren tot de collecties van enkele kenners en verzamelaars, zoals Lopsters Remko Gooijert en Ruben Niehuis. Ties Groenewold van Oorlogsmuseum Middelstum leende een aantal mooie stukken uit.
  • Expositie Edith Snoek

    Expositie Edith Snoek
    Tentoonstelling

    wekelijks , Groningen

    Edith Snoek schildert kundig de ambivalentie, schoonheid en kwetsbaarheid die kinderen en adolescenten zo kenmerken. Edith Snoek (1958) studeerde in 2003 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten in Den Haag.
  • Podwalk: hoe Van Gogh naar Groningen kwam

    Podwalk: hoe Van Gogh naar Groningen kwam
    Tocht

    t/m 5 mei, Groningen

    Tijdens deze wandeling zul je al luisterend meer leren over Groningen aan het einde van de 19e eeuw. De stad was in die tijd namelijk een sprankelende plek vol met nieuwe gebouwen, ideeën en veel kunst en cultuur.
  • Siemen Dijkstra - de ziel van het landschap

    Siemen Dijkstra - de ziel van het landschap
    Varia

    t/m 22 juni, Ezinge

    Siemen Dijkstra

    ‘Landschap is mijn religie’, aldus Siemen Dijkstra (1968). Hij voelt zich sterk verbonden met het rurale landschap van Groningen en Drenthe. Dat is terug te zien in zijn werk. Dijkstra maakt, zoals geen ander dat kan, kleurenhoutsneden van de natuur om hem heen. Hierbij is hij constant op zoek naar de ziel van het landschap en wil hij de eigenheid van een gebied vangen voordat die is verdwenen. Met zijn kunst doet hij een beroep op de kijker: heb eerbied voor de natuur!

    Siemen Dijkstra is opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij werd gestimuleerd om buiten te tekenen. Dat deed hij dan ook voor het eerst in deze regio. Hij is hier nog geregeld te vinden, zoals op het Uithuizer Wad, waarvan hij een serie houtsneden heeft gemaakt.Dijkstra woont in Dwingeloo en is ook opgegroeid in Zuidwest-Drenthe. Dit voor hem zo vertrouwde landschap, waarin hij de bezieling extra ervaart, vormt de grootste inspiratiebron voor zijn werk.

    Het werk van Siemen Dijkstra wordt gewaardeerd in binnen- en buitenland. Onlangs won hij de gerenommeerde grafiekprijs Mario Avati van de Académie des Beaux-Arts in Parijs (2021) en de Culturele Prijs Drenthe (2022).

    De ziel van Middag-Humsterland

    Ezinge is het oudste permanent bewoonde dorp van Nederland en ligt in het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. ‘Het cultuurlandschap van Middag-Humsterland bestond al in het wierdengebied toen de huidige Randstad van Nederland nog een ontoegankelijk veenmoeras was’, aldus Jan Delvigne, grondlegger van Museum Wierdenland. Reden genoeg om in deze tentoonstelling ook op zoek te gaan naar de ziel van dit meer dan 2500 jaar oude landschap. Tevens wordt verkend hoe dit erfgoed te laten bestaan naast een vitaal platteland.

  • Annie Vriezen - textielkunst

    Annie Vriezen - textielkunst
    Varia

    t/m 30 maart, Slochteren

    'In het verstilde ligt nog steeds mijn hart'

    Vanaf de Allersmaborg in Ezinge maakt textielkunstenaar Annie Vriezen van de jaren zestig tot negentig geweven kleden, batik en applicaties. Haar werk werd internationaal tentoongesteld en was in trek in Groningen; te zien in kerken, overheidsgebouwen en bij particulieren. Jarenlang heeft Annie's verbeelding de publieke ruimte in Groningen gekleurd. Kunsthistoricus Lili Labouchere prees ‘het kleurgebruik, de rust en het zoeken naar het essentiële, dat uit het werk spreekt’.

    Wars van commercie en mode volgde Vriezen haar eigen pad, geïnspireerd door het Groninger landschap en het leven op de Allersmaborg. In 2024 viert Annie Vriezen haar 90ste verjaardag. Een moment om terug te kijken en haar bijdrage aan de textielkunst van het noorden te vieren. Geïnspireerd door de vele tentoonstellingen die zij in het Koetshuis van de Allersmaborg organiseerde, zet de Fraeylemaborg dit jaar de deuren van het eigen Koetshuis wijd open voor Annie Vriezen. 

  • Do you hear me now? | Katie Ceekay

    Do you hear me now? | Katie Ceekay
    Varia

    t/m 2 maart, Groningen

    Do you hear me now? Coalition Flags 1, 2 and 3 Katie Ceekay 4 December, 2024 -  2 Maart 2, 2025

    In de tentoonstellingsetalage DISplay van NP3 | RE:Search:Gallery

    24/7 zichtbaar vanaf de St. Walburgstraat

    Do you hear me now? is een set van drie vlaggen van 6m x 1,5m van LABitat-kunstenaar Katie Ceekay, gemaakt om belangrijke kwesties die zij onderzoekt te visualiseren en onder de aandacht te brengen. Door te experimenteren met materialen om werken zoals deze vlaggen te creëren, streeft Katie ernaar haar onderzoek toegankelijk te maken en publieke gesprekken op gang te brengen.

    Mogelijk gemaakt door het Groningen Beeldende Kunst Stipendium LAND 2023, maakt Katie’s werk deel uit van een breder onderzoek naar ethiek in de kunsten, herverdeling van middelen en het systeem dat haar werk financiert. Katie benadert kunst als een werkwoord in plaats van een eindproduct, en werkt met artistieke praktijken in plaats van projecten, zoals het vormen van een coalitie voor kunstenaars in Noord-Nederland.

    Katie reflecteert op hoe haar eerdere werk met materialen als voedsel, textiel en gemeenschapsruimtes vaak werd gegenderd, bestempeld als “zacht” of afgedaan als niet politiek genoeg—een gevolg van diepgewortelde stereotypen in de kunstwereld. Zelfs toen ze een meer harde esthetiek aannam, merkte ze dat haar werk nog steeds gegenderd werd, nu als “moeilijk.”

    Do you hear me now? overstijgt deze overwegingen. Het is meer dan een vraag – het is een wanhopige en serieuze oproep tot verandering in onze samenleving. Haar werk vraagt ons niet alleen de culturele sector te heroverwegen, maar ook de maatschappelijke structuren die nationalisme in stand houden en medeplichtigheid aan genocides en oorlogen voeden. Hoewel de titel een zweem van confrontatie met zich meedraagt, nodigt Katie’s werk het publiek ook uit om voorbij het materiële object te kijken en deel te nemen aan gesprekken over deze urgente kwesties. Do you hear her now?

  • Goed Fout! Veranderende inzichten vanaf de 20ste eeuw

    Goed Fout! Veranderende inzichten vanaf de 20ste eeuw
    Tentoonstelling

    t/m 30 maart, Appingedam

    Tijden veranderen en inzichten ook...twintig jaar geleden praatte niemand nog over woke, inclusiviteit, en cancellen van historische helden.  Hoe moet je als museum daarmee omgaan? Moet je je steeds aanpassen aan de tijd? Wij kiezen ervoor deze objecten juist te laten zien.
  • Galaxis Coincidentia F.K

    Galaxis Coincidentia F.K
    Tekenen en schilderen

    t/m 5 maart, groningen

    " Portret van F"

    Dit abstract colourfield portret is een eerbetoon aan F, een Iraanse muze uit Teheran.Onze ontmoeting vond plaats via sociale media, tijdens een van de vele Zoom-vergaderingen en communicatiekanalen die populair werden tijdens de coronacrisis en de bijbehorende isolatie van de overheid. Farr, net afgestudeerd aan de Kunst Academie in Teheran, was vastbesloten om zich te ontwikkelen als kunstenares, ondanks de uitdagingen die ze tegenkwam als vrouw in Iran.
    F. woont samen met haar jonge broertje en moeder, en haar leven is doordrenkt van de strijd voor vrijheid. Als fervent tegenstander van het islamitische regime neemt ze deel aan protesten, waarmee ze haar stem en creativiteit gebruikt om verandering te bewerkstelligen. De gevolgen van deze dappere acties zijn echter ernstig geweest; ze is beschoten en gewond geraakt tijdens haar verzet.

  • 80 jaar vrijheid Groningen

    80 jaar vrijheid Groningen
    Varia

    t/m 31 december, Groningen

    In 2025 viert en herdenkt Groningen 80 jaar vrijheid! Meer dan 100 partijen uit de hele provincie werken samen aan een uitgebreid programma vol indrukwekkende herdenkingen, lezingen, workshops, interactieve exposities, theater- en muziekvoorstellingen, educatieve activiteiten en nog veel meer. Dit bijzondere jaar biedt een kans om stil te staan bij de betekenis van vrijheid, zowel historisch gezien als nu. Van jong tot oud, iedereen is welkom om deel te nemen. Kijk voor alle activiteiten op de kalender op onze website.

  • Expositie met dichterspodium

    Expositie met dichterspodium
    Tentoonstelling

    t/m 30 maart, Hellum

    Op zondag 2 februari a.s. wordt in Kunst & Cultuurhuis De Ent in Hellum op feestelijke wijze de expositie ingeluid van de kunstenaars Antje Solf en Eddy Wullink. Beide kunstenaars zijn woonachtig in Ten Boer (Gem. Groningen)
    De expositie-opening is vastgesteld op 14:00 uur en zal worden ingeleid door Jan Hesseling.

    Na de openingshandeling gaat het programma in het kader van de Nationale Gedichtenweek verder met een dichtersmiddag. Hiervoor zijn acht dichters gevraagd om uit eigen werk gedichten voor te dragen. De deelnemende dichters zijn: Bart Adjudant, Eddy Wullink, Jacob de Boer, Jeloe Dichter, Karl Velthuis, Kees Faber, Mirjam Dijkhuis, Refia Doevendans.
    Tussen de verschillende programma onderdelen door wordt muziek verzorgd door het vijfkoppig jazz ensemble VrijJazzie uit Eenrum.

    Antje Solf is in 1956 geboren in Stadthagen (D). Zij heeft diverse opleidingen gevolgd, o.a. op het IVAK en bij professionele kunstschilders. Antje schildert realistisch met abstracte accenten. Zij houdt van de natuur met haar prachtige kleuren, vormen en structuren. Licht, schaduw en contrast komen sterk tot uitdrukking. Haar doel is om de gevoelens en emoties van dieren over te brengen op de toeschouwer.
    Antje stond in 2008 op de internationale kunstbeurs in Geneve. In 2010 kreeg ze een onderscheiding tijdens een expositie in het Belfort van Brugge (B) Ze exposeerde verder o.a. in Portugal, België, Denemarken en Duitsland.

    Eddy Wullink (Oldenzaal 1951) is zoon van een Twentse vader en een Friese moeder. Hij is o.a. werkzaam geweest in de geestelijke gezondheidszorg en ouderen welzijnszorg.
    Midden jaren negentig begon hij daadwerkelijk de beeldende kunst te ontdekken en combineerde dat met zijn reguliere werkzaamheden. Tegenwoordig richt hij zich op verbinding tussen kunst en cultuur, coördineren van exposities en deelname aan kunstprojecten. Daarnaast is hij actief als dichter op het snijvlak van poëzie en proza. Eddy Wullink heeft inmiddels in eigen beheer vier, van illustraties voorziene, dichtbundels uitgegeven.
    Wullink volgde lessen (ruimtelijk en autonoom) op het kunstencentrum in Groningen. Hij werkt met zeer verschillende materialen en technieken. Momenteel zijn het vooral collages waarop hij schildert, tekent en plakt. Hij probeert de vormen eenvoudig te houden, waardoor zijn werk een primitief en naïef karakter krijgt.

    De expositie van Antje Solf en Eddy Wullink is vervolgens iedere zondag te bezoeken tot en met zondag 30 maart a.s. De openingstijden zijn: 14:00 – 17:00 uur. De toegang is vrij.

    Kunst- & Cultuurhuis De Ent
    Bovenpad 13
    9627PN Hellum
    www.kultuureiland.nl
    www.damsterplas.tv